ÇAYÖREN(PÜDGE) BİR EFSANEDİR

Çayören köyümüz Sivas ili Divriği ilçesine bağlı bir köydür.  Köyümüzün   geçmiş tarihi fazla bilinmemektedir. Divriği 1516 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girdikten sonra 1519 tarihinde yapılan Tapu Tahrir

(yazım) kayıtlarına göre köyümüz 20 haneden oluştuğu belirtilmektedir. Köyümüzün kuruluşu ile ilgili yeterli yazılı belge bulunmamaktadır. Bizlerin büyüklerimizden köyümüzün kuruluşu ile ilgili sözlü efsaneler dinlemişizdir. Bir tarihçinin deyimiyle “ Tarihte biraz efsane, efsanede biraz tarih vardır”

Köyümüz tahminen Türkmen göçü ile kurulmuştur. İlk kuruluşunun yedi haneden oluştuğu söylenmektedir. Bu yedi hanenin kimler olduğu bilinmemektedir.

Babaannemden dinlemiş olduğum köyümüzle ilgili efsaneyi sizlerle paylaşmak isterim. Efsaneye göre göç esnasında susuzluk yaşayan aileler öyle bir yere yerleşmeliyiz ki  üç tarafından çay aksın dileklerinde bulunmuşlar ve bu dilekleri gerçekleşmiş olup Uludere, Araplı ve Cingorlu derelerinin ortasında büyük olasılıkla eski bir köy yeri  olan Püdge  yerleşim yerimiz olmuştur. Bugüne   kadar köy isimleri değişmiş köyümüz Çayören olsa da Püdge adını korumuşuzdur.

Her coğrafyada olduğu gibi köyümüzde de kutsallığına inandığımız yerler vardır. İnancımıza göre Alibaba, Sarıtaş, Çögürlü ve Araplının Elma köyümüzün koruyucu melekleri olmuştur. Alibaba köyümüzün karşısında bulunan köye hakim yüksek bir tepe üzerindedir. Sarıtaş coşkun akan Araplı çayına karşı köyümüzü koruduğuna inanılır. Alibabanın biraz ötesindeki mevkiye Düldül denir. Eyerlibaba ve Katırlıbaba da bizim köyümüzün kutsalı olarak anılmaktadır. Her yıl haziran ayının sonuna doğru Katırlıbabaya ziyarete gidilir. Yaşı biraz ileri olan köylülerimiz bu bilgileri büyüklerinden öğrenmişlerdir. Ben de yeni nesillerin bu efsaneleri bilmelerini istedim. Her coğrafya gelecekte de kendi efsanesini yaratır.

Kuruluştan yıllar sonra yaşam şartlarının değişmesi ile köyden kente göçün başlamasıyla yüzyıllardır yaşadığımız köyümüzden büyük  bir kısmımız ayrılmak zorunda kaldık. Ünlü sosyolog İbni Haldun “Coğrafya kaderdir” der. Bizim halkımızda yıllardır bu kaderi paylaşarak yaşamaktadır.

Göç halen devam ediyor.

Av. Sadık KATER