• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Gezilecek Yerlerimiz


1 – KATIRLI

 

a ) DÜŞEK; Katırlı dağının zirvesinde demir çakılı yerleşik küçük bir kaya ve yanındaki bodur erik çalısı idi. Şimdi yerinde definecilerin dinamitle patlattıkları büyükçe bir çukurluk var.

 

b  ) ÇATALPINAR; Katırlı’nın düzün birestik sınırı tarafındaki kılbaş denilen kayalığın ortasındaki çukurlukta kayanın dibinden çıkan çeşme ile eşmenin yanı başındaki azametli armut ağacına ziyaret denir.

Armut ağacı 2014 yılında fırtınanın etkisi ile devrilmiştir. Takriben 300 - 400 yıllık çok büyük bir ağaçtı.

 

c ) KATIRLININ ELMA; Katırlının düzlükte şenliklerin yapıldığı yerde büyük bir elma ağacı vardı. 1970 li yıllarda kurudu. Şimdi yerinde erik çalısı yetişiyor. Yanına da Camal SOLMAZ katırlıya dair bir taş yazdırarak yatır konumuna getirmiştir.

 

2 – EYERLİ; eyerli dağının tepesinde eyer biçimli yerin üzerinde sal taşlarla örülü yere ziyaret denmektedir.

 

3  -  ALIBABA; Köyün karşısındaki tepede yolun kenarındaki mezar. Şimdi mezar tam belli değil. Define avcıları mezarı dağıtıp insan kemiklerini ortaya çıkarmışlar. 2006 da Mahmut solmaz la beraber geri gömmeye çalıştık.

 

4 – DÜLDÜLÜZÜ; Ali baba dan yukarı giderken ak kaya yolu ayırımında yerde yerleşik                                        sal şeklindeki kaya. Bu salın üzerindeki at izine benzer oyuklara Hazreti Ali nin düldül atının izi denilerek kutsal sayılmıştır. Defineciler burayı da dağıtmaya çalışmışlar. Altı büyük kaya çıkınca bırakmışlar.

 

5 – GICILAYAN; Kızıl pınardaki gıcılayan çeşmesi ve onun üst sağ tarafındaki büyük elma ağacı da ziyaret kabul edilirdi, Elma 1970 li yıllarda kurudu.

 

6 – KOCAHAYDAR; Araplı’da dava vekilin( İsmail cebel ) yoncalıkta bir taş vardı. Orada Koca haydar yatırı olduğu. Oranında ziyaret olduğu kabul edilirdi.

 

7 – ARAPLININ ELMA; Araplı köprüsünün başında veli solmazın bahçe duvarındaki elma ağacı ziyaret sayılırdı. Elma 1980 li yıllarda kurudu. Şimdi elmanın tam yerine Rahmetli İnsaf Aslan bir ceviz dikmiş. Camal Solmaz da yanına buranın kutsal olduğuna dair bir yazı yazdırmış.

 

8-   KIBLE ARDICI; Alı baba’ dan tepe tarla – kızıl pınar tarafına giderken ışık tarlasına varınca yol sağa ve sola ayrılır. Sağdaki yoldan yokuş yukarı 60 – 70 metre yürüyünce karşımıza asırlık ardıç ve meşe ağacı çıkar. Bu ağaçlara ziyaret denilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi köyün KIBLE ’sine denk gelmektedir.

Divriği Çayören Köyü Yardımlaşma Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top