• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
DERNEĞİMİZİN TARİHÇESİ


KURULUŞ TARİHİ  :  08.05.1975

 

Aralık 1972 tarihinde İstanbul tepebaşında buluşan birkaç köylümüz köyle ilgili sohbet ederlerken Köyün sorunlarını bir dernek çatısı altında çözebiliriz sonucuna vardılar. İşin lafta kalmaması için başta gaççey Garip Top ve Ataş Cafer olmak üzere birkaç kişi 10 ar lira toplayıp bana verdiler. Bundan sonra paraları sen toplayıp hesabını tut. Dernekleşmek için de çalışmaları başlatın vazifesini verdiler.

 

1975 yılına kadar yardım sandığı gibi para topladık.Yukarıda ismini yazdığım kurucular heyeti Hasan SOLMAZ ‘ ın başkanlığında 18.04.1975 tarihinde dernekler masasına başvurduk. 08.05.1975 tarihinde başvurumuz kabul edldi. 06.11.1979 tarihinde tüzüğümüz onaylanarak resmen dernekleşmiş olduk.  . 22.04.1979 tarihindeki ilk genel kurula kadar  Hasan SOLMAZ başkanlığındaki kurucu kurul derneği yönetmiştir.

 

Yani derneğin kuruluşu fiilen 1972 resmen 1975 yılıdır.

 

İlk yıllar derneği köylülerimize kabullendirmek çok zor oldu. Kimisi bilgisizliğinden kimisi de kasten derneğe karşı tavır alıyordu. Ama azimli ve kararlı çalışmalar ve o dönemin gençliğinin desteği ile yolumuza devam ettik. Gençler derken yaşlıların hakkını yemeyelim.  Hele Garip ERGUVAN ( gıro ) bizlere çok destek ve moral oluyordu. Büyük adadan gelip aidatını bizzat öder ödemeyenleri de ikna ederdi.

 

Zamanın koşulları olumsuzdu. Hemen tüm köylülerimiz bekar odalarında kalıyor. Sabit iş sahibi çok azdı.  Kahve köşelerinde bir araya gelmeye çalışırken Balatta bir lokal kiraladık. 12 – 15 yaş aralığındaki tüm gençlerimizi her Pazar lokalde topluyor köyün sorunlarını görüşüp etkinlikler yapıyorduk1979 yaz aylarında çevre köy dernekleri ile ortaklaşa bir çalışma yapıp köylere elektrik götürmek için bolu dan Divriği ye elektrik direği götürme ve dikme çalışması yaptık. İstanbul’un köylerinin yarısında elektrik yokken bizim köye elektrik götürmemiz çok büyük başarı idi. Bu elektrik çalışması ile ilgili şikayet üzerine 1980 sıkıyönetimi  derneğimiz hakkında dava açtı. Çalışmalarımızın ve dernek defterlerinin kanuna uygun olması nedeni ile  dava lehimize sonuçlandı.

 

12 eylül 1980 darbesi ile kapanan derneğimiz 21.02.1984 de yeniden açıldı. Bu arada dernekler masası sudan bahanelerle derneğimizi temelli kapatma davası açtı. Av. Sadık KATER ‘in sıkı takibi neticesinde davayı kazandık.

 

1989 yılında  Hasan ASLAN yönetiminde küçük köydeki lokalin giriş katı derneğe alındı.  Alt kat ise Metin YALINCAK’ın  başkanlığı döneminde alınmıştır.

 

Her iki lokalin bugünkü hale getirilmesinde tüm yönetimlerin emekleri inkar edilemez.  Özellikle Ali KATER’ in döneminde çok yoğun emek sarf edilmiştir.

 

Köyümüzün kalkınması için dernek çok çalışmalar yapmıştır.  1979 da bolu dan Divriği ye ve köye elektrik direkleri nakli ve köy içine dikilmeleri sağlanmıştır. Köyün içme sularının evlere bağlanması. 2 defa kanalizasyon şebekesi yapımı. Köy okul ve lojmanının çevre köylere örnek olacak şekilde hizmet binasına dönüştürülmesi. Yemek pişirme yeri ve morgun komple yeni yapılması. Köyden katırlıya yeni yayla yolu yapılması.  Köy okulunun açık olduğu dönemde tüm kırtasiye benzeri ihtiyaçlarının karşılanması. Son dönemde yapılan köy içi kaldırım çalışmalarının diğer köylere örnek olacak derecede düzgün yapılması. Katırlının hazine arazisinden çıkarılması için davalar açılarak sürü sahiplerine kiraya verilmesinin önlenmesi. Son olarak orman arazisi içine aldırılarak devamlı köylülerimizin dışında hiçbir sürü sahibine kiraya verilmesinin önlenmesi. Kadastro güncellemesi sırasında başkan Selahattin TOPALALİOĞLU’nun sıkı takibi ve bilgisi sayesinde köylülerimizin hak kaybının önlenmesi ve intikallerinin masrafsız olarak yapılmasının sağlanması.

 

Burada saymadığımız birçok hizmetin köye verilmesi ve getirilmesi çalışmaları yapılmıştır.

 

Köydeki ve gurbetteki köylülerimizin geleneklerinin devamı ve kaynaşması için sosyal faaliyetler yapılmıştır. Hemen her yıl  katırlı ziyaretinin yapılması muhtarlıkça ortaklaşa düzenlenmiştir. Hemen her yı istanbuk-lda piknikler yapılmış. Her yıl abdalmusa kurbanı yapılmış. 6 defa yemekli eğlenceli geceler düzenlenmiş. Dernekte Dünya emekçi kadınlar günü. Öğretmenler günü. Yılbaşı eğlencesi ve Aşure günleri düzenlenmiştir.

 

Çayören derneği Divriği Kültür Derneği ve çevre köy dernekleri ile her zaman işbirliği içinde olmuştur. 20 yıldır Divriği kültür derneği yönetimlerinde  başkanlık dahil her kademesinde çayörenliler mutlaka bulunmuşlardır. Divriği kültür derneğinin düzenlediği köyler arası futbol turnuvalarında gençlerimiz köyümüzü başarı ile temsil etmişler bizim için şampiyonluktan önemli olan centilmenlik madalyası ve  kupasını almışlardır.

Derneğimizin daha başarılı ve faydalı olması için bilhassa gençlerimizin aktif görev alması ve çalışmaları önemlidir. Yaşlılarımızın da derneği boş vermemelerini diliyoruz.

Bir iki sayfalık bu özetimizle derneğin faaliyetlerini tam olarak anlatamayız.

Derneğe emeği geçen  tüm insanlardan bahsetmek mümkün olmadı. Yaşayan yaşamını yitiren birçok köylümüzün derneğe emeği geçmiştir. Onların hepsine çayörenlilerin teşekkür borcu vardır.

Çayörenli genç kuşaklar derneğimizi çok daha başarılara taşıyacaklardır.

 

NİCE  AYDINLIK GÜNLERE

 

                                                                                   Mali Müşavir  HASAN SOLMAZ.

Divriği Çayören Köyü Yardımlaşma Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top